Vickes boklåda

HOMO SAPIENNE

Av Viktoria - 2019-06-09 10:54

Jag är med i Leopard förlags bokcirkel och denna gång har vi som deltar fått förmånen att läsa Homo Sapienne av den grönländska författaren Niviaq Korneliussen. En roman som utspelar sig Nuuk. Det här är vad jag skrev om boken i bokcirkeln:


Jag får en fantastisk upplevelse att ha fått läsa något ytterst modernt och nytt! Samtidigt som jag fått en inblick i det grönländska ungdomslivet som är precis som överallt annars i världen men samtidigt väldigt eget. Att få växa upp på en så isolerad plats, som är världens största ö, en del av Danmark och ändå inte. Att få följa flera ungdomars väg genom livet under en skärva av deras tid. En vacker historia skriven med ett otroligt vacker språk. Översättningen känns genuin. Relationerna i boken är röriga men det lägger sig mot slutet när man som läsare får förklaring på vilka alla är. Jag gillar verkligen den här boken och kommer att ge den till min sjuttonåring som jag tror kommer att gilla den också. Det känns som en bok som kan läsas över åldersgränser även om det är en bok om unga vuxna. Jag vill avsluta med att tipsa extra mycket om en av de vackra dikterna Korneliussen berikar sin roman med, den på sidan 50:

 

Wish I were with you, but I couldn't stay

Every direction leads me away

Pray for tomorrow, but for today

All I want, is to be home

 

                                            Läsexemplar och bild från förlaget

Nationaldagen vid en runsten

Av Viktoria - 2019-06-06 14:42

2018 gjorde en cyklist en upptäckt som skapade nyhetsrubriker här i Södermanland, och till viss del även i rikspressen. Cyklisten fann en runsten som varit försvunnen sedan 1600-talet! En ny cykelbana var under produktion och där man grävt för anläggning lås runstenen. Utan cyklisten kunde runstenen fått fortsatt ligga kvar under marken eller, ännu värre, blivit krossad. Men nu står den stolt och rakt längs vägen ut till Mälaren utanför Eskilstuna med ett gravfält från järnåldern bakom ryggen.
Runstenar ger mig ståpäls av vördnad och härlighet. De våra första berättelser, vår första litteratur. Kan man då göra annat än känna vördnad?

At Bertram's Hotel

Av Viktoria - 2019-06-04 10:10

Som tonåring var At Bertram' Hotel en av de Christe jag tyckte mest om. Som 46-åring mindes jag inte varför. Under solsemestern som just avslutats har jag lyssnat, bland annat, på At Bertram's Hotel och återigen förstått vad det var tonringen i mig tyckte så mycket om. 

Boken är publicerad 1965 första gången och Miss Marple är huvudpersonen i deckaren. Hon har i sin ungdom spenderat några dagar på Bertram's hotell tillsammans med en faster och hon vill nu återuppleva de gamla minnena från den tiden. På ytan är Bertram's hotell precis som det var innan de båda världskrigen men Miss Marple upptäcker snart att det är något som inte stämmer. Vad det är har hon mycket svårt att sätta fingret på men en av sakerna är att hon träffar en gammal vän, Lady Salina Hazy, på hotellet och hon tycker hela tiden att hon känner igen andra gäster men det visar sig ständigt att det inte är den personen Lady Hazy tror. På hotellet finns även en dörrvakt som det verkar vara något suspekt med, en Lady Sedgewick som lämnat sin dotter och man när dottern var 2 år och sedan dess undvikit att träffa dottern. I historien figurerar även racerföraren Ladislaus Malinowski som har något lurt för sig. 

En natt försvinner en av gästerna, biskop Pennyfather, spårlöst. Försvinnandet polisanmäls efter ett antal dagar då han inte dyker upp vare sig hemma eller på Bertram's. Att man väntar så länge med polisanmälan beror på att Pennyfather är en otrolig förvirrad man som flera gånger tidigare försvunnit några dagar utan att meddela var han är. Påkopplad på ärendet om försvinnandet blir Scotland Yard och dess kommissarie "Father" Davy, en mycket skarp person som ser Miss Marples klokhet och tar den till hjälp. Under utredningen av Pennyfathers försvinnande sker även ett mord och Scotland Yard får än mer att göra på Bertram's hotell och sakta rullas sanningen fram. 

Bildresultat för at bertram's hotel

                                                 At Bertram's Hotel (häftad)


Möss och Människor

Av Viktoria - 2019-05-23 20:20

För två år sedan, när dottern gick i åttan, läste hon John Steinbecks Möss & Människor. Nu är det sonens tur, han med dyslexi och ett litteraturintresse som inte är så stort. Via Nextory har han lyssnat på boken och många gånger kommit och haft frågor och diskussioner runt boken. Modershjärtat blir alldeles varmt när båda mina barn fastnat för Möss & Människor och haft en vilja att prata om boken med mig. En eloge till skolan som hållt fast vid denna klassiker i många år. En bok som berör, väcker frågor och som är en klassiker.
Har du inte läst Möss & Människor är det verkligen dags!

Koka björn

Av Viktoria - 2019-05-12 12:53

Till bokcirkeln sist hade en av mina härliga bokvänner valt Koka björn av Mikeal Niemi. Jag hade boken hemma sedan tidigare då jag fått den av en annan läshungrig vän. Det var bara det att när jag skulle börja läsa den kom jag inte in i den trots flera, icke så ihärdiga, försök. Men när jag väl kom in i den, och dessutom fick höra att alla resterande sex i bokcirkeln tyckte den var mycket bra, kunde jag inte lägga ifrån mig den. 

Koka björn utspelar sig under sommaren 1852 i trakterna kring Kengis i Tornedalen. Huvudpersoner i romanen är en excentriska prost och samepojkan Jussi som prosten hittat vid en vägkant och tagit under sina vingars beskydd. Prosten är väckelsepredikant och har fått stora delar av trakten frälst, men inte alla är positiva till pastorns framfart. Under den här sommaren försvinner en av traktens pigor när hon är ute på vall med gårdens kor. Länsman Brahe och Fjädringsman Michelsson är övertygad att flickan har blivit slagen av en björn, en slutledning de gör efter att ha undersökt platsen hon försvann ifrån. Prosten är av en helt annan uppfattning och börjar, likt Sherlock Holmes, undersöka platsen hon försvann ifrån. Det är också han som tillsammans med Jussi finner kroppen av den försvunna pigan och i lönndom undersöker kroppen och kommer fram till att det definitivt inte är en björn som varit framme. Detta viftas bort av Brahe som sätter igång en jakt på björnen som ska ha dödat den unga flickan. 

Jag vill inte berätta så mycket mer men det är en ganska spännande och framförallt intressant bok. En historielektion i väckelsen i Lappland, hur superiet förstörde så mycket, hur pastorn fick potatis att växa så lång norrut och hur samerna behandlades. En hel del hade jag en viss kunskap om men inte särskilt mycket om väckelserörelsen och dess omfång. 

Rekommenderar jag då denna bok, jo, det måste jag nog säga att jag gör. En annorlunda läsning som jag är glad att jag gjort. 


                                                 Koka björn