Vickes boklåda

SILVERVÄGEN

Av Viktoria - 2019-03-31 13:14

Kanske var mina förväntningar för höga, kanske är det uppläsarens fel eller så är boken kanske helt enkelt inte särskilt bra. Jag har just avslutat Silvervägen av Stina Jackson. En bok som 2018 blev utsedd till Årets bästa svenska kriminalroman, det kan inte ha kommit så många andra svenska kriminalromaner det året om Silvervägen var den bästa.

Historien är egentligen inget fel på, men den är för lång och omständig. Jackson använder metaforer värre än Ranelid gör i sina dikter. Och måttet är rågat när hon skriver "dushcens sorlande", porlande hade varit fine men när i hela friden började en dusch sorla? Vad handlar Silvervägen om? 

Sedan tre år är Lelles dotter Lina spårlöst försvunnen från en by i norrlands inland. Hon lämnades av vid en busshållsplats, av just Lelle, och skulle ta bussen till första dagen på sommarjobbet. Men när bussen kom några minuter senare var Lina inte vid busshållsplatsen. Sedan den dagen har Lelle aldrig slutat leta trots att hans nattliga körningar fram och tillbaka på Silvervägen resulterar i skilsmässa från hustrun och tillika modern till Lina. Lelle stannar vid varenda rastplats, besöker ödegårdar vid småvägars slut, lyfter på varenda soptunnelock men utan att hitta sin dotter. Pararellt berättas historien om Meja som flyttar till samma by som Lelle bor i tillsammans med sin mamma som träffat en karl, Torbjörn, på nätet. Meja som hela sitt liv flyttat runt i Sverige då mamma Silje träffat en ny karl, som aldrig haft ett riktigt hem och aldrig mat på bordet då Silje är psykiskt sjuk och alkholiserad. Meja träffar en ljus sommarnatt Karl-Johan och hans bröder Göran och Per och blir blixtförälskad i Karl-Johan och flyttar snart hem till Karl-Johan, hans bröder och hans föräldrar. 

Historien om Lelle, som letar och letar, och historien om Meja som äntligen tror sig ha funnit ett hem att vara trygg i, vävs samman i slutet av boken och de är båda delaktiga i upplösningen. 

Kanske beror det på att jag lyssnat på boken som jag inte tycker så bra om den och jag kommer aldrig mer att lyssna på en bok Marie Richardson läst in. Hon är helt oengagerad och inga nyanser i rösten. Men jag tror inte att Silvervägen lyft med någon annan inläsare, eller om jag läst den på traditionellt vis. 

Jag tipsade en bokläsande kollega om denna bok innan jag själv läst den, jag tror inte jag kommer rekommendera någon mer att läsa den. Det finns så vansinnig mycket bra att läsa så att lägga tid på halvdanna deckare känns onödigt. 

 

                                                     Silvervägen (inbunden)

In the Dark

Av Viktoria - 2019-03-28 05:49

Förra veckan tipsade jag om Close to Home av Cara Hunter och nu kommer ytterligare ett tips om en bok från samma författare, In the Dark

Några byggarbetare håller på att totalrenoverar ett parhus i Oxford. De har kommit till källaren och plötsligt rasar en del av väggen in till grannens källare och genom hålet ser de ansiktet av en ung kvinna. Det visar sig att förutom den unga kvinnan finns även ett litet barn, båda lever men är svårt medtagna. Huset de hittas i ägs av en äldre man som förnekar all vetskap om kvinnan och barnet och inga grannar känner igen dem. Det blir kriminalkomissarie Adam Fawley som får ta sig an fallet tillsammans med sina kollegor. De finner inom kort att en annan kvinna försvunnit i samma område några år tidigare, hon hade också ett barn men det barnet återfanns levande på en annan plats. Kvinnan är dock fortfarande försvunnen. Förhör, efter förhör hålls med husägaren som är dement men man kommer ingenstans. Den kvinna som man hittat i källaren säger inte ett ord och barnet som var med henne kan inte prata. Det blir således ett knivigt fall för Fawley att lösa. Fallet gör också att han får allt för smärtsamma minnen om sin egen son. Och vem har låst in kvinnan och det lilla barnet i källaren? Och hur länge har de egentligen varit där nere?

En riktigt spännande bok! Även denna finns på svenska med titeln I mörkret. Ett hett boktips när vi närmar oss påsken och blir mer och mer som norrmännen och läser påskekrim. 


                                                  In The Dark (häftad)

                                                   

Månadens bok att läsa genom officialagathachristie på Instagram är Spegeln sprack från kant till kant, eller egentligen att lyssna på den när den är uppläst av Emilia Fox på engelska. Det är det sistnämnda jag gjort via Nextory och originaltiteln är The mirror crack'd from side to side

1962 skriver Christie denna deckare med en mycket åldrad Miss Marple i huvdrollen. Byn, St. Mary Mead, som Miss Marple har levt i största delen av sitt liv håller på att expandera. Små hus och snabbköp växer upp i utkanten av byn och på det stora godset Gossington Hall som alltid bebotts av Bantrys bor nu filmstjärnan  Marina Gregg med sin make. Miss Marple har aldrig sett något liknande när hon en dag går på promenad i den nya delen av St. Mary Mead. Men även när byn blivit en annan händer det saker och en dag frå Miss Marple veta av sitt hembiträde, Cherry, att ett mord skett på Gossington Hall mitt under en välgörenhetsdag. Den döda är en av de nyinflyttade, Mrs. Badcock, som strax efter att hon fått hälsa på sin stora idol Marina Gregg dricker en drink och faller död ned. Det är början till en mordgåta som Miss Marple följer på håll då hon inte har ork att ta sig till Gossington hall hur som helst. Däremot får hon besök av Scotland Yards utsända som fått information om Miss Marples kunskaper och erfarenheter av sin överordnade. Genom honom, Cherry och väninnan Mrs. Bantry får Miss Marple all den information hon behöver och är på så sätt navet i hjulet i utredningen. Det roliga är att Spegeln sprack från kant till kant är inte den sista boken med Miss Marple, det kom flera efter denna och den sista så sent som 1976.

Det är ju ingen hemlighet att jag är ett sant Christie-fan och det är något extra särskilt med Miss Marple. 1990 köpte jag mitt exemplar av just Spegeln sprack från kant till kant och jag har läst om den många gånger och fler lär det bli. 

                                                    

Close to Home

Av Viktoria - 2019-03-20 08:22

                                                   Close to Home (häftad)


Daisy är familjen Masons lilla dotter som utklädd till just en tusensköna, Daisy på engelska, försvinner från en grillfest familjen har. Ingen har sett något och ingen vet egentligen inte när de sist såg Daisy. Den perfekta familjen Mason rämnar och ansvarige polisen Adam Fawles och hans team slåss mot klockan för att hitta Daisy vid liv. Det visar sig att den dräkt som Daisy skulle haft på sig på festen har en av hennes vänner haft och det är henne alla sett på kvällen, inte Daisy. Detta kommer fram när poliserna undersöker bilder och filmer från festen. Det stora frågetecknet är hur föräldrarna, Barry och Sharon, missat att det inte är deras dotter utan ett av grannbarnen som är den som är utklädd till tusensköna. Som förälder känner man igen sitt barn även om det är utklätt. Vart efter utredningen pågår rullas familjen Masons hemligheter upp, den ena värre än den andra och den perfekta ytan krakelerar. 

Jag hittade Close to Home av en tillfällighet och fann att den finns på Nextory, jag började lyssna och var helt fast. En deckare med en riktig twist. Jag fastnade för empatin hos D.I Fawles och hans sorg i livet, sonens bortgång ett knappt år tidigare. Dessutom utspelar sig handlingen i Oxford, kända kriminalmarker om man är deckarfrälst sedan barnsben och fått titta på Morse på lördags kvällarna och nu slaviskt följer Endeavour om när Morse var ung. Jag ska också erkänna att jag kollar på Lewis så tre fantastiska serier från Oxford. 

Och nu när jag skriver detta kollar jag på Bokus och det visar sig att boken finns på svenska med titeln Hemmets trygga vrå. Läs denna stänkare till spänningsroman och du kommer vilja läsa nästa bok av författaren med samma utredningsgrupp. Vad författaren heter? Hon heter Cara Hunter. 

En sax i hjärtat

Av Viktoria - 2019-03-13 06:48

Min första deckarupplevelse var Kung Liljekonvalj av dungen av Maria Lang. Jag var i tidiga tonåren och fastnade där och då för pusseldeckare och som ni, som brukar läsa mina inlägg vet, är jag helt såld på Agatha Christie men har även börjat läsa om Maria Langs fina deckare. Nu har jag dock läst en nyskriven deckare i 50-tals miljö, En sax i hjärtat, av Marie Bengts. 

1957 åker Hannah Lönn till den lilla byn Eneby i Smålands inland för att ta hand om sin faster, Lilly, som stukat foten. Hanna arbetar som sömmerska och modeskapare i Stockholm, dock mest det först nämnda och hon drömmer att hon ska slå igenom som modeskaperska. Hannah tror att hon ska få en långsam och tråkig vistelse i Eneby men upptäcker snart hur fel hon har då hon och fastern hittar en av damerna i byn mördad med en sax i hjärtat. Det är upptakten till hur Hannah ger sig tusan på att lösa mordet till ansvariga kriminalassistentens förtret, men också nöjdhet. Hannah får veta att det händer mer i den lilla byn än någon kunnat ana; otrohet, hembränneri, olaglig fosterfördrivning och så vidare. 

Jag tycker om en Sax i hjärtat, den var seg i början men tog sig mer och mer. Igår ville jag inte annat än att få läsa så att jag fick upplösningen. 

Gillar man pusseldeckare rekommenderas En sax i hjärtat varmt. Dessutom kommer Bengts ut med ytterligare en deckare om Hannah Lönn i juni, Döden klär i domino, det skvallrar förlagets hemsida om. Den ska jag definitivt läsa när den kommer. 


                                          En sax i hjärtatBild från förlaget